5. kerta: 23.10 Kulttuurien johtaminen ja liiketoimintaetiikka

Luennolla vierailemassa olivat Matkuksen supermarketin k-kauppiaat Anni ja Topi Miettinen kertomassa kaupan vastuullisuudesta. Esitys oli mielestäni mielenkiintoinen ja siitä selvisi muun muassa, että Kesko on valittu viime vuonna maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi 6000 pörssiyhtiön joukosta Global 100 indexin mukaan.

Keskon kaupoissa hävikkiä pyritään vähentämään esimerkiksi antamalla ruokaa hyväntekeväisyyteen parasta ennen-päiväyksen päätyttyä. Tavoitteena on vähentää myyntiin suhteutettua ruokahävikkiä 10% vuoden 2013 tasosta. Biojätteistä tehdään yhteistyössä Gasumin kanssa biokaasua, jota käytetään uusien Pirkka-tuotteiden valmistamiseen. Matkuksen k-kaupassa pyritään lisäksi tarjoamaan paljon kotimaista ja lähiruokaa, ja siellä järjestettiin talvella lähiruokatapahtuma, jossa lähialueen tuottajat esittelivät tuotteitaan asiakkaille.

Kesko käyttää lisäksi kauppojensa katolla aurinkopaneeleja sähkön tuottamiseen, ja on suomen suurin aurinkosähkön tuottaja.  Hienoa on myös, että nykyään muovi- paperi- ja biopussien hinta on laitettu samaksi, joten alhaisempi hinta ei toimi kannustimena muovipussien ostamiseen. Oli kiinnostava kuulla mitä ekotekoja Keskossa tehdään ja että tätä arvostetaan niin paljon globaalissa rankingissa. Luento sai myös kiinnittämään hieman enemmän huomiota siihen mistä itse ostamani ruoka tulee.

Vierailijoiden jälkeen luennolla siirryttiin käsittelemään organisaatiokulttuureja sekä etiikkaa ja ympäristövastuuta. Oli kiinnostavaa pohtia ryhmissä kuinka tärkeää eettisyys on yritykselle. Eettiset ja etenkin ympäristöystävälliset valinnat yritykseltä ovat hyvä markkinointivaltti ja tärkeitä kestävän kehityksen kannalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti